Interieuradvies

Just another SeoBureau site

Door - admin

Muren bepleisteren

Pleisteren is in feite een decoratief proces waarbij fijne ruwe oppervlakken van plafonds of daken worden veranderd in gladde oppervlakken door het gebruik van gips of gipsplaten. Het wordt gedaan door een plooibaar mengsel van materiaal (meestal gips) dat bestaat uit cement of gips op waterbasis en fijn zand in te gieten. Dit laat men dan drogen, uitharden en over de oppervlakken verdelen om ze een gladde afwerking te geven. In feite is er nog een andere manier om dit te doen, bekend als beglazing, die gewoonlijk wordt uitgevoerd op metselwerkplaten. Deze methode wordt meestal gebruikt om een slipvrije vloer te verkrijgen.

Muren bepleisteren

Om met pleisteren te beginnen, moet eerst de grondbedekking of ondervloer worden geveegd en vochtig gemaakt, waarna het hoofdwerk kan worden uitgegraven voor het pleisteren. Als er al beschadigde plekken zijn, kan het nog steeds mogelijk zijn om deze opnieuw op te bouwen met gipsplaat en baksteensplinters, maar in dergelijke gevallen zal het nodig zijn om de hele muur opnieuw op te bouwen. Als de ondervloer klaar is, wordt deze grondig schoongemaakt, zowel met water als met een dweil, en kan al het losse vuil zoals oude mortel, zand of verf worden weggeveegd en weggegooid. Ten slotte wordt vaak een afwerklaag op het oppervlak aangebracht voor een gladde afwerking.

De meest gebruikte materialen voor het bepleisteren van muren zijn gips en cement. Gips is afkomstig van gipsgesteente, dat onder de grond wordt gevonden. Het is een harde, samengeperste vorm van klei die oorspronkelijk afkomstig is uit kleirijke gebieden in de wereld, zoals Australië en Zuid-Amerika. Het heeft een hoog siliciumgehalte, waardoor het geschikt is voor toepassing als kleefstof voor diverse doeleinden. Omdat het een hoog siliciumgehalte heeft, moet het ook relatief dik zijn om de fijne afwerking te verkrijgen die het een structuureffect geeft en wordt het vaak aanbevolen voor gebruik in natte pleistertoepassingen. Wat is Mortex? Mortex is een decoratieve pleister op basis van cement en kalk waarmee u uw vloeren, muren, plafonds, keuken- en badkamermeubels kunt laten bekleden.

Bepleisteren: Vind hier alle tips, trucs en richtprijzen

Cement is gewoonlijk een mengsel van water, cement en enkele additieven. Deze additieven zijn afhankelijk van het doel van de muur of andere oppervlakken die worden bepleisterd. Kleiklei wordt vaak gebruikt omdat het uitstekende pleistereigenschappen heeft door zijn chemische structuur waardoor het zeer snel droogt en tegelijkertijd zeer duurzaam is. Kleisoorten op waterbasis zijn ook erg populair omdat ze over bestaande pleisteroppervlakken kunnen worden aangebracht zonder dat een speciale mengoplossing nodig is, hoewel het belangrijk is ze voorzichtig aan te brengen om schade aan het onderliggende oppervlak te voorkomen. Cement, een in water oplosbaar mengsel, mag alleen worden gebruikt op nieuwe pleisteroppervlakken om ervoor te zorgen dat het goed droogt voordat het aan de rest van het mengsel wordt toegevoegd.

Er zijn twee hoofdtypen pleisterlagen verkrijgbaar – gips en cement. Gips is een natuurlijk poedervormig materiaal dat verhardt wanneer het wordt verhit en weer verhardt wanneer het wordt afgekoeld, net als zand. Het wordt vaak gemengd met cement om een homogene, grove afwerking te verkrijgen. Cementpleisters zijn tweedelige stroken hard, dicht materiaal die zich zeer gemakkelijk aan hun basismateriaal hechten. Hoewel er tegenwoordig verschillende soorten cementpleisters beschikbaar zijn, worden die met gips vaak beschouwd als de meest gebruikte. Contacteer de Specialist Microtopping hiervoor.

In het algemeen kan pleisterwerk op veel verschillende oppervlakken worden gedaan en kan het zelfs over reeds gepleisterde oppervlakken worden gedaan om iets van het oorspronkelijke uiterlijk van het gebied te herstellen. Elk type pleister heeft zijn eigen voordelen, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen voor het project dat wordt uitgevoerd. Bijvoorbeeld, een gebied waar wandtegels zijn beschadigd, kan het beste worden gerepareerd met een afwerking op basis van gips. Aan de andere kant, een gebied dat niet veel afgewerkt gips op het kan worden gerepareerd met behulp van cement als de belangrijkste pleister, omdat het afgewerkte materiaal zal waarschijnlijk al genoeg gewicht om het te houden aan bijna alles.